Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą

5 (163 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na naleśniki "zaserwowała" koleżanka na zajęciach kulinarnych w szkole. Później zaginął i choć nie raz próbowałam sobie przypomnieć składniki, to nigdy nie odważyłam się ich przygotować. Po latach przepis odnalazł się zaplątany w stertę kartek, więc mogę się nim z Wami podzielić:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na ok 16 sztuk:

    Naleśniki (przygotowywałam na patelni o śr. ok 20cm):
    0,75l mleka
    0,25l przegotowanej wody
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka soli
    ok 0,5kg mąki pszennej
    1/3 szklanki oleju

    Farsz:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 średniego selera
    1 mały por
    1/2 średniej główki kapusty
    60dkg kiełbasy lub boczku
    30 dkg pieczarek
    1 kremowy serek topiony (100g)
    ok 150g przecieru pomidorowego
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz, oregano, papryka ostra, maga do smaku
    2 łyżki oleju

    Wierzch:
    4 łyżki śmietany
    30 dkg sera żółtego w kawałku
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przekąski

Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy naleśniki 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą pękać przy składaniu:)
  • Warzywa kroimy w kostkę 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.
  • Dodajemy pozostałe składniki 3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.
  • Gotowy sosik 4. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos:
    Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony.
    Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i odstawiamy do przestudzenia.
  • Naleśniki z farszem 5. Farsz nakładamy na naleśniki. Zwijamy w trójkąty. Połowę sera żółtego ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy ze śmietaną. Smarujemy każdego naleśnika, a wierzch posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i zapiekamy ok 15 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Marchewka Pietruszka Sery Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować