Zapiekane naleśniki orkiszowe z gryczanym farszem

0 (0 ocen)

  • 50 min

U mnie kasza pojawia się na stole dosyć często, jadamy ją bardzo chętnie. Tym razem pojawia się w farszu w spółce z twarogiem, zawinięta w orkiszowy naleśnik i zapieczona w sosie pomidorowym pod serkiem kozim i mozzarellą.

  • 50 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    250 ml mleka
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    150 g razowej mąki orkiszowej
    sól, pieprz
    150 ml wody gazowanej

    Farsz:
    100 g sypkiej kaszy gryczanej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    1-1,5 szklanki bulionu
    150 twarogu półtłustego
    ew. sól (jeśli bulion nie był solony)

    Sos pomidorowy:
    200 g pulpy pomidorowej z kawałkami pomidorów
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól, pieprz

    Wierzch:
    50 g kremowego serka koziego
    125 g mozzarelli

    szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sos pomidorowy

Zapiekane naleśniki orkiszowe z gryczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki 1. Wszystkie składniki na naleśniki - oprócz wody gazowanej - zmiksuj razem, odstaw na 30 minut. Potem dolej wodę gazowaną i zmiksuj.
  • Przesmażanie kaszy gryczanej 2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przesmaż, dodaj czosnek i sypką kaszę. Przesmaż razem, mieszaj często, podlej bulionem i zostaw na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękka.
  • Smażenie naleśników 3. Patelnię przesmaruj lekko olejem, wylewaj ciasto i smaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 6 sztuk (patelnia o śred. 20 cm).
  • Sos pomidorowy 4. Pulpę pomidorową zmieszaj z przyprawami.
  • Farsz do naleśników 5. Przestudzoną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Dosmacz solą i pieprzem.
  • Faszerowanie naleśników 6. Na naleśniki nakładaj ok. 2-3 łyżki farszu, rozkładaj na całym naleśniku zostawiając ok. 1 cm rant.
  • Naleśniki ułożone w naczyniu 7. Zwijaj je w rulony i układaj w naczyniu do zapiekania.
  • Naleśniki pod sosem pomidorowym 8. Naleśniki polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp serami.
  • Gotowa zapiekanka 9. Naleśniki zapiekaj w 180 st. C przez 20 minut. Przed podaniem można posypać siekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować