Razem z tą potrawą zabieram Was w podróż na południe Włoch.Kiedy będziecie ją przygotowywać, ważne jest żeby dokładnie oczyścić małże.
10 min
Składniki:
0,5 kg muli
2 łyżki bułki tartej
2 kromki chleba namoczone w wodzie
1 ząbek czosnku
2 duże pomidory obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę
1 ostra papryczka peperoncino
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki posiekany
sól i pieprz
Zapiekane małże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mule moczymy w wodzie z solą przez pół godziny i czyścimy.
Otwarte uderzamy w stół, jeśli się nie zamkną – wyrzucamy
2.Na patelni podsmażamy oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę peperoncino i pomidory (jeśli wolicie mniej ostre dania, usuńcie z papryki pestki). Smażymy około 2 minut, po czym dorzucamy na patelnię odciśnięty z wody chleb, razem z bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
3.Wyczyszczone małże wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i trzymając mocno rondel i przykrywkę potrząsamy, co jakiś czas, aż się otworzą.
4.Faszerujemy je przygotowaną mieszanką i zapiekamy 5-8 minut w tem. 200’C.
Podajemy gorące z pieczywem i białym winem.
Komentarze