Zapiekane jabłka z nadzieniem ryżowo – żurawinowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Tak przyrządzone jabłka będą idealne na szybką i smaczną kolację - mojemu mężowi smakowały bardzo, dlatego polecam ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 10 dużych jabłek
    woreczek ryżu białego
    170 g serka homogenizowanego waniliowego
    100 g żurawiny (około 30 szt. zostawiamy do dekoracji jabłek)
    1 łyżka cukru
    ½ szklanki rodzynek
    świeżo starty cynamon
    około 1 kostka startej czekolady do dekoracji

Zapiekane jabłka z nadzieniem ryżowo – żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy, wydrążamy pestki i środek jabłka na farsz. Wydrążone kawałki jabłka rozdrabniamy blenderem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy. Przestudzony łączymy z cukrem, serkiem, masą jabłeczną, żurawiną i rodzynkami. Jabłka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Oprószamy delikatnie cynamonem, nadziewamy farszem i dekorujemy żurawiną i cynamonem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Upieczone posypujemy czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Komentarze

Podobne przepisy