Zapiekane krokiety z nadzieniem pieczarkowo - jajecznym

4.5 (197 ocen)

Pyszne, aromatyczne naleśnikowe krokiety, po zapieczeniu idealnie chrupiące...po prostu... uwielbiamy. Robię takie od "wieków" i jeszcze nie zdarzyło się aby nie wyszły. Z nadzieniem śmiało możemy eksperymentować do woli....u mnie tym razem z pieczarkami, jajkami i szczypiorem.

Składniki:

  • 16 małych usmażonych naleśników
    na farsz:
    600 g pieczarek + łyżka masła + 50 ml. dowolnej gęstej śmietany
    4 jajka ugotowane na twardo
    pęczek szczypioru
    sól, pieprz świeżo mielony
    dodatkowo:
    ser żółty tarty w ilości wg potrzeby
    plastry pomidora i ogórka konserwowego (u mnie małosolny)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zapiekane krokiety z nadzieniem pieczarkowo - jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz:
    pieczarki pokroić, poddusić na maśle aż do zredukowania soków, posolić, dodać pieprzu, wlać śmietankę i jeszcze chwilę smażyć, ostudzić.
    Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypior pokroić, wymieszać z pieczarkami doprawiając jeszcze do smaku, farsz powinien być zdecydowany w smaku bo w połączeniu z delikatnym naleśnikiem będzie wtedy idealny.
    Na ostudzone naleśniki kłaść po łyżce farszu, zwijać delikatnie aby nam nie popękały, ułożyć w naczyniu do zapiekania, jeżeli naleśniki były smażone bez tłuszczu, na tym etapie należy je lekko spryskać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 - 15 minut.
    Jak już wiemy, że w środku są gorące, posypać wierzch tartym żółtym serem, położyć po plastrze pomidora i ogórka, wstawić do ponownego zapieczenia, tym razem w 200 stopniach, do momentu aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
    Na talerzu posypać świeżo mielonym pieprzem, można też do nich podać filiżankę z gorącym czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować