Zapiekane gruszki malinowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane i obrane gruszki rozciąć na pół i wyciąć gniazdo ze środka. Wewnętrzną stronę gruszki posmarować cytryną aby się nie zeschła przy pieczeniu i trzymała złoty kolor.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem bądź margaryną. Ułożyć gruszki stroną wewnętrzną do dołu, posypać cukrem, dodać goździki oraz " obłożyć " wiórkami masła bądź margaryny. Piec 10 - 15 minut po czym dolać wody, podlać gruszki i znów odstawić do piekarnika. Doprowadzić do wrzenia sosu i miękkości gruszek.
Sos malinowy :
Maliny z ogrodu utrzeć z cukrem.
SMACZNEGO !! :)
Porady
W zależności od upodobać składniki na gruszkę można dopierać - ja przygotowałam jedną porcję z orzechami, a drugą klasyczną.
Komentarze