ZAPIEKANE GRULE Z POMIDORAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Doskonałe lekkie danie ,idealne na letnie obiady.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 sporych ziemniaków
    4 pomidory
    garść posiekanej zieleniny(użyłam świeżej bazyli, natki pietruszki i
    koperku)
    2 żółtka
    3 ząbki czosnku
    mały jogurt naturalny
    4 łyżki sera żółtego startego
    3 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz
    olej do nasmarowania naczynia do zapiekania

Zapiekane grule z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Gdy ostygną z każdego odciąć
    "czapeczkę" i wydrążyć trochę miąższu. Pomidory sparzyć ,
    obrać ze skórki , odsączyć na sitku z nadmiaru soku, następnie
    połączyć z zieleniną, posiekanymi ząbkami czosnku oraz doprawić solą
    i pieprzem . Jogurt zmiksować z żółtkami, doprawić sokiem z cytryny,
    solą i pieprzem do smaku. Napełnić ziemniaki farszem, ułożyć w
    natłuszczonym żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polać sosem i
    posypać serem . Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 170 st. Przed
    podaniem udekorować w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy