Nie każdy lubi smak kaszy gryczanej, ale z drugiej strony znamy jej zdrowotne właściwości. W zapiekanych bułkach przemyciłam kaszę i nikt się nie zorientował :)
60 min
Składniki:
10 bułek kajzerek
500 g pieczarek
2 duże cebule
10 dag startego sera żółtego
5 dużych łyżek kaszy gryczanej
sól
pieprz
Zapiekane bułki z farszem pieczarkowo-gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokrojone w półplasterki dusimy razem z posiekaną cebulą aż do momentu odparowania płynu. Do podduszonych pieczarek wsypujemy kaszę gryczaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3/4 sera żołtego i mieszamy.
2.Górę bułek ścinamy, wyciągamy środek. Bułki faszerujemy pieczarkami z kaszą, górę posypujemy serem. Zapiekamy w 200 stopniach około 30 minut.
Porady
Bułki można jest również na zimno. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym.
Komentarze