Zapiekane bułki z farszem pieczarkowo-gryczanym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie każdy lubi smak kaszy gryczanej, ale z drugiej strony znamy jej zdrowotne właściwości. W zapiekanych bułkach przemyciłam kaszę i nikt się nie zorientował :)

  • 60 min

Składniki:

  • 10 bułek kajzerek
    500 g pieczarek
    2 duże cebule
    10 dag startego sera żółtego
    5 dużych łyżek kaszy gryczanej
    sól
    pieprz

Zapiekane bułki z farszem pieczarkowo-gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokrojone w półplasterki dusimy razem z posiekaną cebulą aż do momentu odparowania płynu. Do podduszonych pieczarek wsypujemy kaszę gryczaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3/4 sera żołtego i mieszamy.
  • 2. Górę bułek ścinamy, wyciągamy środek. Bułki faszerujemy pieczarkami z kaszą, górę posypujemy serem. Zapiekamy w 200 stopniach około 30 minut.

Porady

Bułki można jest również na zimno. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy