Zapiekane a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Cebulę pokrój w kostkę. Do miski wrzuć kapustę, cebulę, kaszę mannę, ryż, mięso mielone, jajka i pietruszkę. Wyrób masę. Dodaj bułkę tartą i przyprawy.
2.Uformuj podłużne małe kotleciki.Obtocz w kaszy mannie.
3.Smaż na patelni z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
4.Sos:
Zagotuj wodę, wrzuć kostkę rosołową, dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zagęść mąką rozrobioną z odrobiną wody. Powstałym sosem zalej usmażone pulpeciki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 200 stopni. Zapiekaj 20 min pod przykryciem. Po tym czasie posyp żółtym serem, zapiekaj jeszcze 5 minut.
Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Komentarze