Zapiekane a'la gołąbki

4.5 (191 ocen)

przepis stanowi alternatywę dla tradycyjnych gołąbków

Składniki:

  • ½ kg białej kapusty
    30 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ½ torebki ryżu ugotowanego
    ½ szkl. kaszy manny
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego

    Sos:
    3 szkl. wody
    kostka rosołowa drobiowa
    majeranek
    2 łyżki mąki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz

    4 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Zapiekane a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na gołąbki 1. Kapustę zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Cebulę pokrój w kostkę. Do miski wrzuć kapustę, cebulę, kaszę mannę, ryż, mięso mielone, jajka i pietruszkę. Wyrób masę. Dodaj bułkę tartą i przyprawy.
  • 2. Uformuj podłużne małe kotleciki.Obtocz w kaszy mannie.
  • 3. Smaż na patelni z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Sos:
    Zagotuj wodę, wrzuć kostkę rosołową, dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zagęść mąką rozrobioną z odrobiną wody. Powstałym sosem zalej usmażone pulpeciki.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 200 stopni. Zapiekaj 20 min pod przykryciem. Po tym czasie posyp żółtym serem, zapiekaj jeszcze 5 minut.
    Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować