Zapiekana ziemniaczana z porem, pomidorami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po wystudzeniu kroimy w plastry. Połowę układamy w formie, posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz pokrojoną w kostkę cebulą. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Pora kroimy w plastry sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min. Kiełbasę kroimy w plastry. Na ziemniaków układamy na przemian kiełbasę i pomidory. Składniki na sos mieszamy ze sobą, połową zalewamy kiełbasę i pomidory, posypujemy bazylią. Układamy drugą warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawą, następnie resztę kiełbasy i pomidora, a na wierzchu układamy odsączonego pora. Zalewamy resztą sosu. Wierzch dekorujemy serem pokrojonym w paski. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach.
Komentarze