Zapiekana tarta jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąką wsypać na stolnicę, dodać sól, cukry waniliowe i cukier puder i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i nożem posiekać na malutkie kawałki. Następnie zrobić dołek w mące i wlać żółtka. Wymieszać. Zrobić kolejny dołek i wlać letnią wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć we folii spożywczej i włożyć do lodówki na 60 minut.
2.Jagody umyć i obrać ze szypułek.
3.Formę do tarty nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
4.Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć kawałek ciasta na wierzch tarty ( ¼ ). Resztę rozwałkować na posypanym mąką blatem na placek, większym niż forma. Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem i posmarować białkiem.
5.Na cieście ułożyć jagody, zostawiony kawałek ciasta na wierzch tarty rozwałkować i przeciąć na wąskie paski i układać na owocach tak, aby powstała kratka.
6.Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180 stC piekarniku.
7.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Można użyć również innych sezonowych owoców np. porzeczki, truskawki czy agrest.
Komentarze