ZAPIEKANA KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI

4.5 (181 ocen)

Zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad. Pracy nie zbyt dużo, można zużyć resztki warzyw, mięsa lub wędliny. Moja wersja jest typowo wegetariańska z kaszy i warzyw. Z podanych skladników wychodzi 3 spore porcje lub 4 średnie.

Składniki:

  • 170 g kaszy jęczmiennej ( waga suchej kaszy)
    125 kapusty pekińskiej
    1 marchewka
    90 g pora
    1 jajko
    20 g bułki tartej
    25 g sera żółtego
    1/2 łyżeczki curry
    Sól, pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zapiekana kasza jęczmienna z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yhrlei 1. Do gotującej wody dodać sól i odmierzoną ilość przyprawy curry. Wsypać kaszę i ugotować ją do miękkości. Odcedzić. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • image-1dy53sv 2. Por pokroić drobno. Wymieszać wszystkie warzywa z kaszą. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • image-0i4xy7f 3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Zapiekać około 20-25 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia, wyjąć naczynie i posypać zapiekankę tartym serem lub ułożyć go w dekoracyjną kratkę taką jak u mnie. Dopiec do roztopienia sera. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kasza jęczmienna Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować