Zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad. Pracy nie zbyt dużo, można zużyć resztki warzyw, mięsa lub wędliny. Moja wersja jest typowo wegetariańska z kaszy i warzyw. Z podanych skladników wychodzi 3 spore porcje lub 4 średnie.
Składniki:
170 g kaszy jęczmiennej ( waga suchej kaszy)
125 kapusty pekińskiej
1 marchewka
90 g pora
1 jajko
20 g bułki tartej
25 g sera żółtego
1/2 łyżeczki curry
Sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Zapiekana kasza jęczmienna z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującej wody dodać sól i odmierzoną ilość przyprawy curry. Wsypać kaszę i ugotować ją do miękkości. Odcedzić. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Por pokroić drobno. Wymieszać wszystkie warzywa z kaszą. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
3.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Zapiekać około 20-25 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia, wyjąć naczynie i posypać zapiekankę tartym serem lub ułożyć go w dekoracyjną kratkę taką jak u mnie. Dopiec do roztopienia sera. Smacznego!
Komentarze