Tak przygotowana karkówkę oraz warzywa możemy usmażyć parę godzin wcześniej. Przed włożeniem do piekarnika posypać tylko serem żółtym i zapiec . Danie idealne na niedzielny obiad z rodziną czy gośćmi .
Składniki:
0,5 kg karkówki
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
1 cebula
1 mała cukinia
100 g. tartego sera żółtego
sól , pieprz
uniwersalna pikantna przypawa
olej do smażenia
Zapiekana karkówka pod cukinią, cebulą i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w 1 cm. plastry , rozbić.
Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej.
Plastry mięsa panierować w mące , smażyć na rumiano z każdej strony.
2.Cukinię umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , cebulę posiekać drobno.
Na tym samym tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć warzywa.
3.Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( plastry obok siebie) na mięso nałożyć warzywną pierzynkę .
Całość posypać serem żółtym oraz oprószyć uniwersalną przyprawą.
4.Zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.
Komentarze