Zapiekana karkówka pod cukinią, cebulą i serem żółtym

4.98 (169 ocen)

Tak przygotowana karkówkę oraz warzywa możemy usmażyć parę godzin wcześniej. Przed włożeniem do piekarnika posypać tylko serem żółtym i zapiec . Danie idealne na niedzielny obiad z rodziną czy gośćmi .

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
    mąka pszenna do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
    1 cebula
    1 mała cukinia
    100 g. tartego sera żółtego
    sól , pieprz
    uniwersalna pikantna przypawa
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana karkówka pod cukinią, cebulą i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka 1. Karkówkę pokroić w 1 cm. plastry , rozbić.
    Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    Na patelni rozgrzać olej.
    Plastry mięsa panierować w mące , smażyć na rumiano z każdej strony.
  • cukinia z cebulą 2. Cukinię umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , cebulę posiekać drobno.
    Na tym samym tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć warzywa.
  • Zapiekana karkówka pod cukinią , cebulą i serem żółtym 3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( plastry obok siebie) na mięso nałożyć warzywną pierzynkę .
    Całość posypać serem żółtym oraz oprószyć uniwersalną przyprawą.
  • Zapiekana karkówka pod cukinią , cebulą i serem żółtym 4. Zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować