Zapiekana dynia makaronowa

4.5 (200 ocen)

  • 15 min

Pierwszą dynię makaronową spotkałam na wrocławskim jarmarku, gdzie można było dostać dość niespotykane produkty. Teraz są one nawet na osiedlowych bazarkach.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa

    Farsz:
    1 jajko
    mały kubeczek śmietany 12%
    15 dag sera żółtego
    opcjonalnie kilka drobno posiekanych oliwek

    Przyprawy:
    sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano
    oliwa do nasmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zapiekana dynia makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Dynię umyć i przekroić wzdłuż na pół. Blachę posmarować cienko oliwą lub olejem, ułożyć na niej połówki dyni przekrojoną częścią do dołu. Piec około 30 minut.
  • 2. Zetrzeć ser. W misce wymieszać jajko, śmietanę, przyprawy, połowę żółtego sera i oliwki.
  • 3. Dynię przestudzić, a następnie delikatnie wyskrobać miąższ widelcem, tak, żeby rozdzielił się na "makaronowe" nitki. Uważać, żeby nie uszkodzić skórki. Wyskrobany miąższ dodać do masy śmietanowo-jajecznej i wymieszać.
  • 4. Wymieszany farsz przełożyć do dyniowych połówek, posypać resztą sera. Obie połówki przykryć kawałkami folii aluminiowej i zapiekać przez 15-20 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, żeby ser z wierzchu się przyrumienił.
  • 5. Smacznego!

Porady

Dynię przed podaniem można posypać suszonymi pomidorami w proszku. Można je w prosty sposób zrobić w domu - mięsiste, niewielkie pomidory należy przekroić na połówki i suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów. Potem należy je zmielić lub zetrzeć na drobnej tarce bezpośrednio na potrawę. Dzięki nim dynia zyskuje ciekawego, słodkawego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sery Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować