Zapiekana biała kiełbasa

0 (0 ocen)

  • 45 min

doskonała na każdą okazję:)

  • 45 min

Składniki:

  • ½ kg białej surowej białej kiełbasy lub parzonej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki prażonej cebuli
    1 łyżka tłuszczu (smalec, olej)
    sól, pieprz

Zapiekana biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekana biała kiełbasa 1. Jeżeli mamy kiełbasę surową, to układamy ją w garnku i zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż się zaparzy. Osuszamy. Cebulę kroimy w krążki. Szkło żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy warstwę cebuli, na nią kładziemy kiełbasę a następnie z nów posypujemy krążkami cebuli. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do kiełbasy. Wszystko posypujemy prażoną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 20 minut, bez przykrycia.
  • zapiekana biała kiełbasa 2. Doskonale smakuje na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy