Zapiekana cukinia

0 (0 ocen)

  • 5 min

Doskonała letnia potrawa. Szybka, tania i bardzo smaczna.

  • 5 min

Składniki:

  • -młoda cukinia
    farsz
    -czerwona papryka pokrojona w kostkę
    -kawałek rozkruszonego sera, ja użyłam bryndzy, ale równie dobrze może być ser feta, mozzarella lub nasz zwykły biały ser
    -zielenina czyli szczypiorek, natka pietruszki
    -przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka lub ostra

Zapiekana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    -cukinię przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne / z młodej cukinii można dodać do farszu /
    -przygotować farsz; wymieszać wszystkie składniki
    -włożyć farsz do wydrążonej cukinii
    -pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 st. C

    Gdy cukinia piecze się w piekarniku można przygotować sos tzatzyki.
    Składniki i wykonanie:
    -jogurt naturalny 150 ml
    -ogórek starty na dużych oczkach tarki jarzynowej
    -1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    -sól, pieprz
    -ja dodałam jeszcze drobno posiekany rozmaryn z mojego ogródka
    -wszystkie składniki wymieszać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy