Zalewajka na domowym zakwasie

4.99 (201 ocen)

Smaczna, sycąca zupa, do której wykorzystałam domowy zakwas na żurek

Składniki:

  • 15 dag startej na dużych oczkach tarki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) - ja dałam mrożoną
    50 dag ziemniaków – waga po obraniu
    1,5 litra wody
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    15 dag cienkiej kiełbasy
    mała cebula
    łyżka oleju
    1 szklanka zakwasu na żur przygotowanego według przepisu
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zur-3
    sól
    pieprz
    cukier
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zalewajka

Zalewajka na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Najpierw dodałam włoszczyznę 1. Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę.
    W rondlu zagotowałam wodę, na wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam.
  • Obsmażyłam kiełbasę z cebulą 2. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić.
  • Kiełbasę z cebulą przełożyłam do rondla 3. Zawartość patelni przełożyłam do rondla.
  • Przyprawiłam zupę do smaku 4. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, następnie dodałam wymieszany zakwas na żur i pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować