Smaczna, sycąca zupa, do której wykorzystałam domowy zakwas na żurek
Składniki:
15 dag startej na dużych oczkach tarki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) - ja dałam mrożoną
50 dag ziemniaków – waga po obraniu
1,5 litra wody
4 ziela angielskie
liść laurowy
15 dag cienkiej kiełbasy
mała cebula
łyżka oleju
1 szklanka zakwasu na żur przygotowanego według przepisu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zur-3
sól
pieprz
cukier
majeranek
Zalewajka na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę.
W rondlu zagotowałam wodę, na wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam.
2.Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić.
3.Zawartość patelni przełożyłam do rondla.
4.Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, następnie dodałam wymieszany zakwas na żur i pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Komentarze