Zakręcone truskawkowe

0 (0 ocen)

Lekkie i puszyste :)

Składniki:

  • UPIEC BISZKOPT JASNY Z 6 JAJ

    3 galaretki truskawkowe
    1,5 kg truskawek
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyzki mąki ziemniaczanej
    cukier puder do smaku
    2 cukry waniliowe
    1 litr mleka
    1 margaryna

Zakręcone truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w litrze wody i zostawić żeby lekko zaczynały tężeć.
    Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia pokroić truskawki, zalać galaretką i odstawić.
  • 2. Połowę mleka zagotować, w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń i cukier puder do smaku.
  • 3. Na truskawki zalane galaretką wyłożyć masę budyniową, przyłożyć biszkoptem i docisnąć. Odstawić na ok 30 min w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Następnie odwrócić ciasto, tak żeby truskawki były na wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy