Ładnie wyglądająca na talerzu przekąska "na jeden kęs".
Składniki:
Składniki na ok. 35-40 sztuk:
CIASTO DROŻDŻOWE:
1/2 szklanki* mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
250 g masła
2 jajka
szczypta soli
* szklanka o pojemności 250 ml
NADZIENIE:
kilka łyżek sprawdzonego sosu pomidorowego do pizzy (może być ze słoika, ewentualnie gęstego ketchupu)
pół pęczka szczypiorku
1 papryka czerwona
200 g sera żółtego
białko do posmarowania pasztecików
Zakręcone paszteciki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż rozczyn urośnie).
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i roztopione i ostudzone płynne masło. Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przykryć je ściereczką).
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko. Ciasto podzielić na trzy równe długie pasy. Każdy posmarować sosem pomidorowym, posypać bardzo drobno pokrojoną papryką czerwoną i posiekanym szczypiorkiem. Posypać startym żółtym serem. Zwinąć w rolady, posmarować je białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
3.Gotowe, lekko przestudzone rolady pokroić w małe ślimaczki (najlepiej lekko na skos, tak jak kroimy kopytka).
Porady
Wierzch rolad przed pieczeniem można również posypać startym żółtym serem.
Komentarze