Zakręcone paszteciki drożdżowe

4.5 (178 ocen)

Ładnie wyglądająca na talerzu przekąska "na jeden kęs".

Składniki:

  • Składniki na ok. 35-40 sztuk:

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    1/2 szklanki* mleka
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    500 g mąki
    250 g masła
    2 jajka
    szczypta soli

    * szklanka o pojemności 250 ml

    NADZIENIE:

    kilka łyżek sprawdzonego sosu pomidorowego do pizzy (może być ze słoika, ewentualnie gęstego ketchupu)
    pół pęczka szczypiorku
    1 papryka czerwona
    200 g sera żółtego
    białko do posmarowania pasztecików
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Zakręcone paszteciki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO DROŻDŻOWE:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż rozczyn urośnie).
    Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i roztopione i ostudzone płynne masło. Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przykryć je ściereczką).
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko. Ciasto podzielić na trzy równe długie pasy. Każdy posmarować sosem pomidorowym, posypać bardzo drobno pokrojoną papryką czerwoną i posiekanym szczypiorkiem. Posypać startym żółtym serem. Zwinąć w rolady, posmarować je białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
  • 3. Gotowe, lekko przestudzone rolady pokroić w małe ślimaczki (najlepiej lekko na skos, tak jak kroimy kopytka).

Porady

Wierzch rolad przed pieczeniem można również posypać startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować