Odrywane bułeczki, które polubią wszyscy wielbiciele wypieków z makiem
60 min
Składniki:
1 kg mąki pszennej
220 g cukru
500 ml mleka
pół kostki drożdży ( 50 g)
2 żółtka
pól kostki margaryny
szczypta soli
2 puszki masy makowej z bakaliami
lukier lub biała czekolada do polania na wierzch
Zakręcone bułeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka
robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem,
żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy
wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy
na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w
ciasną roladę. Gotową kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na
blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja).
Pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie ewentualnie po ostudzeniu polewamy
lukrem lub roztopioną białą czekoladą.
Komentarze