ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odrywane bułeczki, które polubią wszyscy wielbiciele wypieków z makiem

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    220 g cukru
    500 ml mleka
    pół kostki drożdży ( 50 g)
    2 żółtka
    pól kostki margaryny
    szczypta soli
    2 puszki masy makowej z bakaliami
    lukier lub biała czekolada do polania na wierzch

Zakręcone bułeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka
    robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.
    Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem,
    żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy
    wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy
    na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w
    ciasną roladę. Gotową kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na
    blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja).
    Pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie ewentualnie po ostudzeniu polewamy
    lukrem lub roztopioną białą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy