Zakwas na żur

0 (0 ocen)

Przygotowanie własnego zakwasu na żur jest tak prostą czynnością, ze polecam ją każdemu :)

Składniki:

  • czubata szklanka mąki żytniej typ 720
    1 litr przegotowanej letniej wody
    2 ząbki czosnku
    duży liść laurowy lub 2-3 mniejsze
    4 ziela angielskie
    piętka chleba razowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zakwas

Zakwas na żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świeżo nastawiony zakwas 1. Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam tak, aby nie było grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego chleba. Naczynie przykryłam lnianą ściereczką, którą unieruchomiłam gumką recepturką, i odstawiłam je w ciepłe miejsce.
  • Sześciodniowy zakwas przed wymieszaniem 2. Zdarza się, ze zakwas jest już gotowy nawet po trzech dniach, ale mój stał sobie spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył się na wierzchu, dokładnie wymieszałam, żeby mąka odkleiła się od dna, przecedziłam zakwas przez sito, zlałam go do dużego słoika i odstawiłam do lodówki.

Porady

Można dać jej więcej, nawet do 25 dag, wtedy ugotowany na zakwasie żur będzie gęściejszy. Ta ilość zakwasu wystarcza na ugotowanie około 5 litrów żuru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować