Zajączki pszenne wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Zajączki do koszyczka, dzieci będą na pewno zachwycone.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dkg mąki chlebowej typ 650
    10 dkg maki żytniej pełnoziarnistej
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    ½ łyżeczki soli
    7 dag jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
    4 łyżki mleka
    Do posmarowania
    1 białko
    Sezam
    pieprz ziarna na oczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Zajączki pszenne wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1.
    Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej rozkruszam drożdże, dodaje letnie mleko i cukier. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
  • ciasto zarobione 2. Do drugiej miski dodaję resztę mąki dwa gatunki, dodaję jogurt grecki, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiam ręką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przekrywam ciasto ściereczką.
  • głowa zająca i reszta 3. Dzielę na 5 części. Każda cześć dziele na kolejne trzy części,Jedna część to będzie ogonek formując mała kulkę. Druga cześć ciasta to będą uszy i głowa wielkościowo to średnia ilość ciasta. Formuję kształt gruszki i przecinam na czubku by powstały uszy zająca. Największa część ciasta to grzbiet. Formuję wałeczek który zwijam jak ślimak zaczynając od środka. Oczy robię z pieprzu.
  • zajączki na blaszce 4. Na blaszce na papierze układam grzbiet doklejam uszy i ogonek. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję białkiem i posypuje sezamem. Piekę 10 minut temp 200 stopni i zmniejszam na 180 stopni na kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować