Zajączek wielkanocny

0 (0 ocen)

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

  • 250 gram maki pszennej

    2 żółtka

    1/4 szklanka oleju

    25 gram świeżych drożdży

    0,5 szklanki letniego mleka

    1/4 szklanki cukru

    50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Dodatkowo:

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    lukier biały

    kolorowe perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zajączek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Zajączek wielkanocny 2. Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami cukrowymi.

Porady

Przepis podany jest na jednego zajączka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować