Zacierkowa

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zacierkowa to ulubiona zupa mojej rodziny. Moja babcia mówi że jest to biedna zupa, ponieważ gdy w lodówce prawie nic nie ma można zrobić zacierowa. Pomimo, że jest tania i prosta w przygotowaniu jest bardzo smaczna i sycąca.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kiełbasa
    4średnie ziemniaki
    1 cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól, pieprz
    koperek
    zacierki: 1 jajko mieszamy z mąka ok pół szklanki wyrabiamy ciasto i rwiemy na małe kawałki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę obsmażamy na patelce. Dodajemy do gotującej się wody. Część kiełbasy wrzucamy w kawałku. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Chwile później wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie wrzucamy zacierki. Chwile gotujemy.
  • 3. Dodajemy solidną garść koperku i doprawiamy solą i pieprzem
  • 4. Na koniec robimy zasmażkę: na suchej patelce "zapalamy" ok 1 łyżkę mąki do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodajemy do zupy czekamy aż się zagotuje i gotowe.

Porady

Zacierki można kupić gotowe w sklepie. Gdy akurat nie mamy kiełbasy możemy dodać skwarki,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować