Zacierki

4.5 (159 ocen)

  • 5 min

Zacierki to zupa mleczna z lat mojego dzieciństwa. Pomimo skromnej ilości składników zaskakuje bogatym smakiem.

  • 5 min

Składniki:

  • o 500ml mleka
    o 130g mąki
    o 2 łyżeczki cukru
    o kieliszek wody (25ml)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa mleczna Desery

Zacierki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W miedzy czasie do miseczki wsypujemy mąkę. Dodajmy po trochu wody, jednocześnie ucierając miedzy palcami powstające kluseczki. Kluseczki razem z mąką wsypujemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Całość gotujemy około 2 minut na wolnym ogniu. Słodzimy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować