Zachodzące słoneczka

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetny dodatek do kawy. Szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • ● 35 dag mąki
    ● 1 dag drożdży
    ● 1/2 łyżki cukru
    ● szczypta soli
    ● 10 dag kwaśnej śmietany
    ● 20 dag margaryny
    ● żółtko
    ● jajko
    ● puszka brzoskwiń
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zachodzące słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną,
    dodajemy cukier roztarty
    z drożdżami, siekamy. Dodajemy
    resztę składników
    i zagniatamy ciasto. Wkładamy
    na noc do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na
    grub. 5 mm i wykrawamy
    szklanką kółka. Brzoskwinie
    kroimy w plasterki i nakładamy
    na krążki. Sklejamy tylko
    końce brzegów, środek zostawiamy
    niesklejony.
  • 3. Pieczemy ok. 20 minut na
    blasze wyłożonej papierem
    do pieczenia w temp. 180 °C.
    Ciepłe ciasteczka posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować