Zabielany Żurek z białą kiełbasą

4.5 (184 ocen)

  • 20 min

Zabielany Żurek z białą kiełbasą na Wielkanoc

  • 20 min

Składniki:

  • marchewka
    pietruszka
    cebula
    1/2 litra zakwasu na żurek
    ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    130 ml śmietany kremówki
    majeranek
    2 białe kiełbasy
    sól,pieprz do smaku

    jajka ugotowane na twardo
    białko do chlebka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Zabielany żurek z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kiełbasę umyć,zalać 2 litrami zimnej wody zagotować usunąć
    szumowinę.
  • 2. Do wywaru dodać marchewkę i pietruszkę startą na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z listkiem
    laurowym,zielem angielskim. Całość gotować na małym ogniu ok.20 minut.
  • 3. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek
    oraz roztarty majeranek. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
  • 4. Żurek zabielić śmietaną,zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Podawać w chlebku z kiełbasą pokrojoną w plasterki i ugotowanym na
    twardo jajkiem.
  • 6. CHLEBEK.Ostrym nożem odciąć górną część tzw. „pokrywkę”.
    Z pozostałej części wydrążyć środek, dość dokładnie, tak aby
    powstała pojemna miseczka.
    Oddzielić białko od żółtka i delikatnie roztrzepać, następnie posmarować białkiem wnętrze chlebka.
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć do niego przygotowane
    chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu chleb nie nasiąknie zupą
    i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardziej chrupiący.

Porady

Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietaną 18%. Żurek można posypać rzeżuchą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować