Zabielany żurek z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kiełbasę umyć,zalać 2 litrami zimnej wody zagotować usunąć
szumowinę.
2.Do wywaru dodać marchewkę i pietruszkę startą na tarce o dużych
oczkach. Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z listkiem
laurowym,zielem angielskim. Całość gotować na małym ogniu ok.20 minut.
3.Wyjąć kiełbasę. Do wywaru wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek
oraz roztarty majeranek. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
4.Żurek zabielić śmietaną,zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Podawać w chlebku z kiełbasą pokrojoną w plasterki i ugotowanym na
twardo jajkiem.
6.CHLEBEK.Ostrym nożem odciąć górną część tzw. „pokrywkę”.
Z pozostałej części wydrążyć środek, dość dokładnie, tak aby
powstała pojemna miseczka.
Oddzielić białko od żółtka i delikatnie roztrzepać, następnie posmarować białkiem wnętrze chlebka.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć do niego przygotowane
chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu chleb nie nasiąknie zupą
i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardziej chrupiący.
Porady
Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietaną 18%.
Żurek można posypać rzeżuchą
Komentarze