Gęsty i sycący, z powodzeniem zastąpi drugie danie
Składniki:
30 dag serc z kurczaka
30 dag żołądków z kurczaka
2 dag suszonych grzybów
3/4 szklanki pęczaku
1 marchew
1 mała pietruszka
nieduży kawałek selera
1 cebula
35 dag ziemniaków
1/2 szklanki śmietany
łyżka masła klarowanego
sos sojowy lub maggi
sól
pieprz
natka pietruszki
Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie umyć i zalać ciepłą wodą, aby zmiękły. Serca oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół i usunąć resztki skrzepłej krwi. Żołądki oczyścić z pozostałych nieczystości, pokroić na połówki. Podroby dokładnie opłukać, przełożyć do garnka i zalać 2,5 litrami wody. Zagotować, zszumować, dołożyć wymoczone grzyby oraz dokładnie wypłukany na sicie pęczak. Posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu.
2.Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dołożyć do zupy w momencie, kiedy podroby będą prawie miękkie (czyli nie mniej niż po godzinie gotowania). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na klarowanym maśle i dołożyć do zupy.
3.Kiedy ziemniaki są miękkie, zdjąć garnek z palnika. Śmietanę roztrzepać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać ją do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym lub maggi. Krupnik podawać z siekaną natką pietruszki.
Komentarze