Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach

0 (0 ocen)

Gęsty i sycący, z powodzeniem zastąpi drugie danie

Składniki:

  • 30 dag serc z kurczaka
    30 dag żołądków z kurczaka
    2 dag suszonych grzybów
    3/4 szklanki pęczaku
    1 marchew
    1 mała pietruszka
    nieduży kawałek selera
    1 cebula
    35 dag ziemniaków
    1/2 szklanki śmietany
    łyżka masła klarowanego
    sos sojowy lub maggi
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Ser

Zabielany krupnik z pęczaku na podrobach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie umyć i zalać ciepłą wodą, aby zmiękły. Serca oczyścić z tłuszczu, przekroić na pół i usunąć resztki skrzepłej krwi. Żołądki oczyścić z pozostałych nieczystości, pokroić na połówki. Podroby dokładnie opłukać, przełożyć do garnka i zalać 2,5 litrami wody. Zagotować, zszumować, dołożyć wymoczone grzyby oraz dokładnie wypłukany na sicie pęczak. Posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu.
  • 2. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dołożyć do zupy w momencie, kiedy podroby będą prawie miękkie (czyli nie mniej niż po godzinie gotowania). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na klarowanym maśle i dołożyć do zupy.
  • 3. Kiedy ziemniaki są miękkie, zdjąć garnek z palnika. Śmietanę roztrzepać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać ją do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym lub maggi. Krupnik podawać z siekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować