Zabielany barszczyk z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy w 1 litrze wrzątku przez około godzinę. Następnie zagotowujemy. Grzyby wyławiamy z wywaru, wrzucamy do niego posiekaną kapustę. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy kapustę do miękkości (około 40 minut) w razie potrzeby uzupełniając wodę. Kapustę odcedzamy i wrzucamy do miski. Mieszamy z drobno posiekanymi grzybami i drobno pokrojoną, podsmażoną cebulką. Farsz doprawiamy solą i pieprzem i studzimy.
2.Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odkładamy jedną szklankę, resztę wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę, przyprawę uniwersalną, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotujemy około 90 minut.
3.W tym czasie przygotowujemy uszka: Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki). Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, literatką wykrawamy niewielkie krążki. Na środku krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy jak mały pierożek. Wrzucamy na osolony wrzątek, z dodatkiem kilku kropli oleju. Gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4.Śmietanę dokładnie mieszamy na misce z 1 łyżką wazową zupy. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Dodajemy pozostałe starte buraki i gotujemy na bardzo wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę w razie potrzeby doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem.
Komentarze