Z kiwi na galaretkach

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą 4-letniej Oli i 4-miesięcznego Szymona. To ciasto nie wymaga dużo pracy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 8 jajek
    ● sól
    ● 1 szkl. mąki tortowej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● op. cukru waniliowego
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 3 kisiele agrestowe
    ● 6 łyżek cukru
    ● kostka margaryny
    ● 2 galaretki agrestowe lub jabłkowe
    ● 10-11 kiwi
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Z kiwi na galaretkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    ze szczyptą soli. Stopniowo
    dodajemy cukry i żółtka.
    Wsypujemy obie mąki i proszek. Mieszamy. Ciasto wylewamy
    na wyłożoną papierem
    do pieczenia blachę
    (25x40 cm). Pieczemy ok.
    40 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Masa: kiwi obieramy w nieco mniejszej ilości woi
    kroimy w kostkę. Kisiele
    gotujemy z cukrem w litrze
    wody według przepisu na
    opakowaniu. Do gorącego
    kisielu dodajemy margarynę.
    Mieszamy, aż się roztopi.
    Wsypujemy galaretki
    i mieszamy, aż powstanie
    jednolita masa. Lekko studzimy.
    Do ciepłej masy wsypujemy
    owoce. Mieszamy.
  • 3. Biszkopta przekrawamy.
    Spód wkładamy do blachy,
    smarujemy masą i przykrywamy
    biszkoptem. Dekorujemy
    polewą. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować