1.Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cappuccino,wsypać do masy jajeczno - cukrowej,wlać margarynę i lekko wymieszać. Wylać do blachy o wymiarach 20x40 wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną . Piec ok 40 minut w temp. 180 s C
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Wykonanie kulek:
Czekolady roztopić z margaryną i cukrem pudrem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać mleko w proszku,orzechy i herbatniki. Utoczyć kulki ciut większe od orzecha laskowego i obtoczyć w płatkach kokosowych.
Wykonanie kremu:
Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Mąki wymieszać w 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady i zagotować, wlać rozpuszczoną mąkę i wsypać kawę. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch i dodawać partiami zimny budyń, serki homogenizowane i mleko w proszku.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Wykonanie ponczu:
Kawę zalać wrzącą wodą,posłodzić i ostudzić.
Złożenie ciasta:
Biszkopt I skropić ponczem - połowa kremu - powciskać kulki - biszkopt II nasączony - reszta kremu - biszkopt III nasączony - polewa- dowolnie udekorować.
Schłodzić przed podaniem
Smacznego:)
Komentarze