Z jabłkami i masą kokosową

4.5 (200 ocen)

Miał być piernik ale trzeba wykorzystać jeszcze sezon jabłkowy :-) Polecam masę bułkowo - kokosową również do innych ciast.

Składniki:

  • biszkopt:(na blachę 23x38 cm)
    5 jajek
    26 dag cukru kryształu
    13 dag mąki pszennej
    13 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    szczypta soli

    masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    1 łyżka cukru
    cukier waniliowy
    2 galaretki agrestowe

    masa bułkowa:
    3 bułki (zwykłe duże bułki)
    1,5 szkl. mleka

    masa kokosowa:
    10 dag kokosu
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 szkl. mleka

    kostka masła

    polewa:
    1/4 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Z jabłkami i masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół.
  • 2. Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrze na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć z cukrami (ok. 5-10 minut jak zacznie pyrkać), dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać, wystudzić.
  • 3. Masa bułkowa: z bułek wyjąć środki i namoczyć w mleku na ok. 15 minut. Gotować na małym ogniu ciągle mieszająć do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Masa kokosowa: wszystkie składniki gotować na małym ogniu (ciągle mieszać bo lubi się przypalić) do momentu jak kokosy wchłoną mleko. Połączyć z masą bułkową. Wystudzić. Utrzeć masło na puch (powinno mieć temperaturę pokojową) i porcjami dodać masę bułkowo - kokosową. Składniki dobrze połączyć.
  • 5. Polewa: żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować placek.
  • 6. Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa bułkowo kokosowa- biszkopt - polewa

Porady

Galaretki zielone możemy zastąpić żółtymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Kokos Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować