Z jabłkami i masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół.
2.Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrze na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć z cukrami (ok. 5-10 minut jak zacznie pyrkać), dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać, wystudzić.
3.Masa bułkowa: z bułek wyjąć środki i namoczyć w mleku na ok. 15 minut. Gotować na małym ogniu ciągle mieszająć do uzyskania gładkiej masy.
4.Masa kokosowa: wszystkie składniki gotować na małym ogniu (ciągle mieszać bo lubi się przypalić) do momentu jak kokosy wchłoną mleko. Połączyć z masą bułkową. Wystudzić. Utrzeć masło na puch (powinno mieć temperaturę pokojową) i porcjami dodać masę bułkowo - kokosową. Składniki dobrze połączyć.
5.Polewa: żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować placek.
6.Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa bułkowo kokosowa- biszkopt - polewa
Komentarze