Obiady gotuję na co dzień. Staram się, by się nie znudziły. Kaczkę przygotowuję na święta.
Składniki:
● kaczka
● tłuszcz do smażenia
● tłuszcz do kapusty
● 80 dag czerwonej kapusty
● ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina
● masło do zasmażki
● łyżka mąki
● sól
● pieprz
● cukier
● sok z cytryny
Z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Kroimy na kawałki, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu, podlewamy winem i dusimy do miękkości.
2.Kapustę myjemy i kroimy w kostkę lub paski. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kapustę, podlewamy sosem od kaczki i dusimy do
miękkości. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką, zasmażamy. Dodajemy do kapusty, chwilę dusimy, doprawiamy do smaku. Obkładamy kaczkę, dusimy ok. 5 minut.
Komentarze