Z czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Obiady gotuję na co dzień. Staram się, by się nie znudziły. Kaczkę przygotowuję na święta.

Składniki:

  • ● kaczka
    ● tłuszcz do smażenia
    ● tłuszcz do kapusty
    ● 80 dag czerwonej kapusty
    ● ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina
    ● masło do zasmażki
    ● łyżka mąki
    ● sól
    ● pieprz
    ● cukier
    ● sok z cytryny

Z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Kroimy na kawałki, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu, podlewamy winem i dusimy do miękkości.
  • 2. Kapustę myjemy i kroimy w kostkę lub paski. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kapustę, podlewamy sosem od kaczki i dusimy do
    miękkości. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką, zasmażamy. Dodajemy do kapusty, chwilę dusimy, doprawiamy do smaku. Obkładamy kaczkę, dusimy ok. 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy