Z makaronu z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam makaron i staram się go łączyć z różnymi składnikami.

Składniki:

  • makaron świderki (lub rurki)
    25 dag pieczarek
    cebula
    puszka groszku
    150 g boczku wędzonego
    150 g żółtego sera
    1,5 szkl. śmietany
    łyżeczka słodkiej papryki
    olej
    łyżeczka tymianku
    sól
    pieprz

Z makaronu z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
  • 2. Pieczarki kroimy w plasterki, boczek i cebulę w kostkę. Boczek smażymy
    na oleju ok. 3 minut, dodajemy pieczarki i cebulę. Smażymy ok. 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Dodajemy groszek
    i chwilę dusimy. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy.
  • 3. Makaron układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy