Z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam do kawy, nie tylko w truskawkowym sezonie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jaj
    - 5 łyżek mąki tortowej
    - 5 łyżek cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Mus:
    - ok. 800g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    - 2 opakowania galaretki truskawkowej (takiej normalnej, nie takiej "na szybko")
    Dodatkowo:
    - krem śmietankowy do ciast np. z Delecty lub śmietanka 36% do ubijania
    - polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Mus Musy

Z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier wymieszany z waniliowym. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min. w 180st. C.
  • 2. Mus:
    Truskawki zmiksować, podgrzać prawie do wrzenia (NIE GOTOWAĆ), dodać do musu sypkie galaretki i dobrze wymieszać. Masę wystudzić, lekko tężejącą wylać na gotowy i wystygnięty biszkopt.
  • 3. Przygotować krem i polewę wg przepisu na opakowaniu. Krem wyłożyć na mus truskawkowy, to przyozdobić polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować