Yakitori z łososia

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łososiowe szaszłyki w japońskim wydaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g fileta z łososia
    150 ml sosu sojowego jasnego
    6 łyżek cukru
    250 ml sake ( może być białe wino )
    sezam
    olej do smażenia

Yakitori z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Yakitori z łososia 1. Filet z łososia po opłukaniu i osuszeniu, pokroiłem na długie ,wąskie paski. Namoczyłem w zimnej wodzie 4 długie szpadki do szaszłyków. Przygotowałem sos, mieszając wszystkie składniki. Łososia pokroiłem na paski, wymieszałem z sosem i wstawiłem do lodówki na 15 min. Paski łososia nadziałem na szaszłyki jak harmonijkę. Smażyłem na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni uprażyłem sezam ( bez tłuszczu ).
    Posypałem nim szaszłyki, od razu podałem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy