Wytrawny sernik z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Elegancki, wytrawny sernik ma nietypowy smak z wyczuwalną nutą pomarańczy i wina. Polecam.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Galaretka:
    1 kg rabarbaru
    500 ml wody
    200 ml wina białego, wytrawnego
    70 g brązowego cukru
    4 saszetki (8 g każda) żelatyny w proszku
    1 pomarańcza

    Sernik:
    1 kg serak homogenizowanego typu "quark"
    50 g cukru brązowego
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, u mnie organiczny
    1 łyżeczka esencji waniliowej

    Spód:
    200 g migdałów, startych
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wytrawny sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawny sernik z rabarbarem 1. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć w dużym, żaroodpornym naczyniu.
  • 2. Posypać cukrem, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę która została i wodę.
  • 3. Całość przykryć (folią albo pokrywą) i wstawić do rozgrzanego, do 175°C piekarnika i piec przez 60 minut.
  • 4. Wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywę i ostudzić.
  • Wytrawny sernik z rabarbarem 5. Następnie odcedzić rabarbar zachowując miąższ do ponownego wykorzystania np. czy robieniu innego deseru.
  • 6. Żelatynę rozpuścić w 200 ml soku rabarbarowego.
  • 7. Do pozostałej części soku dodać wino, wlać do garnka i zagotować.
  • 8. Zmniejszyć temperaturę, wlać roztwór z żelatyną i ciągle mieszając gotować przez ok 5 minut.
  • Wytrawny sernik z rabarbarem 9. Formę taj samej wielkości, w której będzie pieczony sernik lekko posmarować olejem i wlać do niej galaretkę.
  • 10. Wstawić do lodówki aby stężała na minimum 6 godzin, albo na całą noc.*
  • Wytrawny sernik z rabarbarem 11. Migdały dobrze wymieszać z masłem, aby powstała zwarta masa.
  • 12. Okrągłą formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą (u mnie otręby orkiszowe) i wyłożyć masą.
  • Wytrawny sernik z rabarbarem 13. Następnie, ubić jajka, dodać cukier i nadal ubijać.
  • 14. Dodać ser, a potem wszystkie pozostałe składniki. Bardzo dobrze wymieszać.
  • 15. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C i piec przez 45 minut. Studzić w formie.
  • 16. Po 6 godzinach, albo następnego dnia, delikatnie przełożyć galaretkę na sernik i już można delektować się jego nietypowym smakiem.
  • 17. *Schłodzoną i lekko stężałą galaretkę można bezpośrednio wylać na sernik i poczekać, aby na nim stężyła. Ja wybrałam sposób opisany wyżej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować