Wytrawny sernik z porami i szynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę i zioła.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód
    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g mąki żytniej
    • 150 g masła
    • 1 jajko
    • po 1 łyżeczce kminku i czarnuszki
    • po 1/2 łyżeczki soli i cukru
    Masa serowa
    • 500 g sera białego zmielonego
    • 5 jajek
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 duży por
    • 3 plastry szynki
    • 3 plastry sera żółtego
    • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku i soli
    • 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Tarty Przystawki

Wytrawny sernik z porami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    • Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość szybko zagnieść ciasto.
    • Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
    • Wyłożyć ciastem spód tortownicy o średnicy 26 cm i nakłuć widelcem.
    Masa serowa
    • Pora pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle.
    • Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę.
    • Ser przemieszać z ziołami, mąką i solą, dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach.
    • Do sera dodać szynkę, ser żółty i przestudzone pory.
    • Delikatnie wymieszać i wlać masę na przygotowany spód.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 minut.

Porady

Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem,posypany szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować