wytrawnie - rolada boczkowa z pieczarkami

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Domowe wędliny są najlepsze i najzdrowsze. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Kolejnym plusem domowych wyrobów wędliniarskich jest to, że dłużej utrzymują swoją świeżość.Dzisiaj przepis na roladę boczkową z pieczarkami. Jest pyszna i bez chemii. Pracy przy niej niewiele, więc warto spróbować. Jeśli cho

  • 3 godz.

Składniki:

  • - ok.1,5 kg boczku
    - 300-400g pieczarek
    - 1 cebula
    - 2 łyżki musztardy sarepskiej
    - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany lub świeży, papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawnie - rolada boczkowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć razem z pieczarkami na złoto (odparować całą wodę z pieczarek). Przyprawić do smaku.
  • 2. Boczek rozłożyć i przyprawić. Posmarować musztardą. Wyłożyć masę z pieczarek i zwinąć jak roladę. Obwiązać sznurkiem.
  • 3. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra i dół) i piec ok 1,5-2h. Po godzinie pieczenia, wierzch oprószyć gruboziarnistą solą (opcjonalnie).
  • 4. Po upieczeniu wystudzić i wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić w plastry, gdy rolada jest porządnie schłodzona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować