Wytrawnie i cukiniowo, czyli wariacja na temat panna cotty

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dlaczego mamy cieszyć się panna cottą tylko w formie deseru? Dzięki drobnym modyfikacjom tradycyjna słodka panna cotta może stać się smaczną wytrawną przystawką :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WARSTWA CUKINIOWA:
    - mała wąska cukinia: 0.5 sztuki
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    WARSTWA śMIETANOWA:
    - śmietanka 30%tł: 200 mililitrów
    - ketchup pikantny: 5 łyżek
    - grubo mielony czarny pieprz: 1 łyżeczka
    - bazylia: 2 łyżeczki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawnie i cukiniowo, czyli wariacja na temat panna cotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii odkrawamy 2 wąskie plasterki, doprawiamy je bazylią oraz oregano i podsmażamy na patelni kilka minut. Usmażone plastry cukinii odkładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oliwy. Pozostałą cukinię (ze skórką) kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Całość dusimy na patelni, a następnie rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i łączymy z cukiniową masą. Na dnie dwóch filiżanek układamy po jednym plasterku podsmażonej cukinii, a następnie wylewamy na nie masę cukiniową. Filiżanki wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. W czasie gdy cukiniowa masa tężeje w lodówce, przygotowujemy masę śmietanowo-ketchupową. Śmietankę i ketchup wlewamy do małego rondelka. Dzięki ketchupowi nie musimy doprawiać masy, ale warto dodać odrobinę grubo mielonego czarnego pieprzu i bazylii, by uzyskać ładny efekt wizualny: w masie będą widoczne drobinki pieprzu i bazylii. Masę podgrzewamy przez kilka minut, energicznie ją mieszając, aby ketchup dobrze połączył się ze śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w 5-6 łyżkach gorącej wody i łączymy z ciepłą masą śmietanowo-ketchupową. Ostudzoną masę wlewamy do filiżanek na stężałą masę cukiniową. Całość ponownie wkładamy do lodówki na całą noc lub do czasu stężenia.
  • 3. Gotową wytrawną panna cottę wykładamy na talerzyki. Aby ułatwić sobie wyjęcie jej z filiżanek, możemy na kilka sekund włożyć filiżanki do gorącej wody. Tą smakowitą przystawkę możemy podać na grzance z chleba lub tak jak ja: po prostu solo udekorowaną gałązkami oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować