Wytrawne ptysie z pieczarkami

4.5 (151 ocen)

Ptysie z pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-)

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    125 g margaryny
    4 jajka L

    Farsz:
    800g pieczarek
    2 duże cebule
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawne ptysie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.
  • 2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
  • 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Doprawiamy do smaku.
  • 4. Ptysie przekrawamy na pół, nakładamy po łyżce farszu, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować