Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

4.5 (140 ocen)

Dziś piekłam razem z moją siostrą...bo miło czasem robić coś we dwoje :) Idealnie sprawdzą się na śniadanie,imprezy i piknik.Prosto,szybko i smacznie.

Składniki:

  • 160 g mąki
    1 mała cukinia
    1 puszka łososia w sosie własnym *
    70 ml mleka
    4 jaja
    1/2 cebuli
    3 łyżka świeżego szczypiorku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oliwy z oliwek
    50 g twardego sera dojrzewającego startego na tarce o drobnych oczkach
    1 łyżka sera kremowego blue
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy,wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach.W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy.Do mąki wbijamy jajka,dodajemy starte sery,mleko,oliwę oraz cukinię,cebulę i szczypiorek.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy za pomocą miksera.Łososia odsączamy dokładnie z wody.Najlepiej odcisnąć w dłoniach.
  • 2. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak,aby dno było zakryte.Następnie nakładamy łososia (u mnie to była jedna łyżeczka).Papilotki wypełniamy resztą masy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy 20 minut.Muffiny powinny być lekko rumiane.Podajemy na ciepło lub na zimno.

Porady

*łososia można zastąpić tuńczykiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować