Dziś piekłam razem z moją siostrą...bo miło czasem robić coś we dwoje :) Idealnie sprawdzą się na śniadanie,imprezy i piknik.Prosto,szybko i smacznie.
Składniki:
160 g mąki
1 mała cukinia
1 puszka łososia w sosie własnym *
70 ml mleka
4 jaja
1/2 cebuli
3 łyżka świeżego szczypiorku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g twardego sera dojrzewającego startego na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka sera kremowego blue
pieprz
sól
Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy,wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach.W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku.Cebulę i szczypiorek drobno siekamy.Do mąki wbijamy jajka,dodajemy starte sery,mleko,oliwę oraz cukinię,cebulę i szczypiorek.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy za pomocą miksera.Łososia odsączamy dokładnie z wody.Najlepiej odcisnąć w dłoniach.
2.Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak,aby dno było zakryte.Następnie nakładamy łososia (u mnie to była jedna łyżeczka).Papilotki wypełniamy resztą masy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy 20 minut.Muffiny powinny być lekko rumiane.Podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze