Ten zestaw okazał się strzałem w 10! Danie dosyć szybkie, nie drogie i mocno sycące. Z podanych składników wyszło mi 7 kotlecików po około 66 kcal jeden.
Składniki:
70 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
300 ml wody
150 g cukinii
70 g marchewki
2 suszone pomidory
1 jajko
20 g bułki tartej
1/3 pęczka koperku
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju rzepakowego
Wytrawne kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i ostudzić. Przełożyć do miski. Cukinie i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Dodać do kaszy. Suszone pomidory drobno pokroić. Koperek posiekać. Składniki w misce wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami .
3.Dodać jajko i bułkę i wymieszać całość.
4.Z masy formować kotleciki lub nabierać łyżką i kłaść na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem ( na talerz wylać olej i za pomocą silikonowego pędzla smarować dno patelni). Smażyć na rumiany kolor z obu stron . Smacznego!
Komentarze