wytrawne eklerki...

0 (0 ocen)

przepis na 8-10 eklerków. Przepis na nadzienie podaję na oko zrobiłam ze składników jakie miałam

Składniki:

  • ciasto na eklerki:
    0,5 szkl mąki
    0,5 szkl wody
    1/4 szkl oleju czosnkowego
    2 jajka

    nadzienie:
    ser żółty
    szynka konserwowa
    szczypiorek,'
    majonez
    sól, pieprz
    jajka gotowane
    rzeżucha

Wytrawne eklerki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto na eklerki: Wodę z olejem doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę. Szybko mieszamy do czasu gdy się dobrze połączy.
  • 2. Gdy masa przestygnie dodajemy po jednym jajku mieszając dokładnie mikserem. Gotową masę przekładamy do rękawa i wyciskamy przy pomocy szprycki na blachę wyłożoną pergaminem

  • 3. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni termoobieg przez ok 20-25 minut do zarumienienia.
  • 4. nadzienie:
    jajka, szynkę i żółty ser kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy
  • 5. przekrojone eklerki nadziewamy . posypujemy rzeżuchą

Porady

piekarnik koniecznie musi być nagrzany do 200st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy