Smakowało całej rodzinie, nawet dzieci prosiły o dokładkę.
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
100 g twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
400 g pora
200 g sera gouda
200 g szynki
200 g śmietany 18 %
4 jajka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Wytrawne ciasto z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,masła,twarogu, proszku i soli wyrabiamy ciasto, którym następnie wylepiamy tortownicę o średnicy ok. 26 cm. Ciastem wylepiamy także boki tortownicy do 2/3 ich wysokości. Pieczemy ok 15 minut w temp. 200 stopni.
2.Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki, parzymy wrzątkiem i przelewamy zimną wodą. Ser ścieramy na tarce, a szynkę drobniutko siekamy w blenderze.
3.Wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na nim pora. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dodajemy do niej ser i szynkę i całość wykładamy na pora.
Pieczemy kolejne 50 do 60 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze