Wytrawne babeczki z sałatką

4.45 (187 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli kruche babeczki mamy upieczone wcześniej /zamknięte w szczelnym pojemniku, możemy przechowywać nawet kilka dni/, to przygotowanie takiej przekąski zajmie nam tylko chwilę.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (krupczatka): 2 szklanki
    - masło (chłodne): 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty

    - szynka (gotowana): 200 gramów
    - Jajko (na twardo): 3 sztuki
    - ogórek (kiszony): 2 sztuki
    - majonez: 2 łyżki
    - jogurt (naturalny): 1 łyżka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta

    - orzechy włoskie: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.45 (187 ocen)

Wytrawne babeczki z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce 30 minut. Foremki do babeczek dokładnie wysmarować masłem. Ciastem wylepić foremki. Piec 15 minut w temperaturze 180*C.
  • 2. SAŁATKA: wszystkie składniki sałatki pokroić w drobną kostkę, wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami, dodać do sałtki, wymieszać.
  • 3. Wystudzone babeczki napełniać sałatką. Dekorować orzechami włoskimi, pokrojonymi na ćwiartki. Posypać rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować