Wytrawne zielone babeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis wymyślony na dzień Św. Patryka, najlepszy z czosnkowym sosem jogurtowym. Pycha, a do tego po odjęciu żółtek z jajek świetne danie do diety Montignaca.

  • Łatwy

Składniki:

  • - Fasola biała ugotowana (przed gotowaniem fasolę namoczyć dzień wcześniej): 300 gramów
    - Jajko (dla diety Montignaca samo białko): 2 sztuki
    - mleko w proszku: 0.25 szklanki
    - szpinak mrożony rozdrobniony (rzecz jasna rozmrożony ;)): 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Wytrawne zielone babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko ubić jedno białko, dodać do niego fasole i zmiksować na gładką masę. Dodać szpinak, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku, połączyć dokładnie z fasolą. Doprawić do smaku. Na koniec ubić drugie białko na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z resztą składników. Napełnić masą formę do muffin. Piec 20 minut w 180C.
    Ja podałam z twarożkiem zmiksowanym z jogurtem i czosnkiem i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy