Wytworne domowe ciasto z prazonymi jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odzielamy zółtka od bialek. Do bialek dodajemy szklanke cukru i ubijamy na puch mikserem. Dodajemy zółtka i dalej ubijamy. Wsypujemy przesiana szklanke mąki, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy recznie drewniana łyzka. Pieczemy w 180 c 15 minut. Ostudzamy. Przecinamy ciasto na pół.
Mozemy rozdzielic przygotowana mase na dwie czesci i upiec dwa ciasta na dwoch brytfankach, aby nie przecinac pozniej ciasta na pol.
2.Jabłka obieramy, scieramy na tarce i prażymy razem z pol szklanki cukru na patelni. P uprazeniu odlewamy powstały sok.
Jabłka mozemy takze pokroic w kostke, zamiast scierac na tarce.
3.Z pół litra mleka odlwamy szklanke mleka i mieszamy w niej 2 łyzki maki ziemniaczanej, 2 łyzki mąki pszennej oraz dwa zóltka. Pozostale mleko gotujemy z pół szklanki cukru i na gotujące wlewamy urobiony proszek budyniowy. Ostudzamy. Zimny budyń miksujemy z kostka masła.
4.Na pierwszą czesc ciasta nakładamy jeszcze ciepłe uprazone jabłka. Przyklepujemy. Na jabłka nakladamy mase budyniowa. Przykrywamy druga czescia ciasta.
Komentarze