Ciasto drożdżowe ze śliwkami i serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Stopniowo dodajemy cukier, szczyptę soli, masło, żółtko i mąkę. Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto i wykładamy do okrągłej 26 cm formy. Zostawiamy na 20 minut w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia.
W międzyczasie piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
2. Serek mascarpone łączymy z cukrem i wiórkami kokosowymi i mieszamy łyżką do powstania masy. 2/3 masy rozsmarowujemy na wyrośniętym cieście drożdżowym. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i połówki wykładamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i z 1/3 masy która pozostała robimy dekorację np. szprycą cukierniczą wyciskając stożki.
3. Wstawiamy ciasto do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Komentarze