Babka smakuje wyśmienicie, robi furorę w rodzinie i wśród znajomych. Według podanej proporcji można ją upiec zarówno w keksówce, jak i formie do pieczenia babki. Polecam
Składniki:
• 20 dkg mąki
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier wanilinowy
• 17 dkg cukru
• 1 kostka margaryny lub masła
• 4 jajka
• ½ tabliczki gorzkiej czekolady
• aromat rumowy
• po 10 dkg orzechów laskowych i włoskich- mielonych
Do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki wody
Polewa: tabliczka mlecznej czekolady, łyżka masła
Wyśmienita babka orzechowa idealna na wielkanoc! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ( odłożyć trochę mielonych orzechów do dekoracji) dokładnie wymieszać ( mikserem) na jednolitą masę. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wlać masę i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 60 – 70 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut. W tym czasie przygotować napar z kawy i nasączyć nim babkę. W rondelku stopić masło, dodać mleczną czekoladę i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami.
Smacznego!
Komentarze